Jdi na obsah Jdi na menu
 


výzva: solme s rozumem

18. 3. 2016

SOLME S ROZUMEM

                                                  výzva hlavního hygienika v roce 2016

 

výzva byla zveřejněné 26. 2. 2016 na tiskové konferenci pořádáné Ministerstvem zdravotnictví.

Výzva vychází ze skutečnosti, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti. Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza.

Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém.  Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně

Čím nahradit sůl

„Neslané desatero“

  1. Jídlo na talíři nepřisolujte. Nemějte na stole ani nikde v dosahu solničku. Příjem soli snižujte postupně. Chuťové pohárky si lépe zvyknou.
  2. Vařte doma. V restauraci žádejte méně slané jídlo.
  3. Nenechte se kuchaři v televizních pořadech zlákat k vyššímu solení (většinou není potřeba ani tolik tuku a cukru, jak prezentují). Sůl v pokrmech nahrazujte česnekem, cibulí, čerstvými či sušenými bylinkami (ne bylinkové koření či kořenící směsi, obsahují vysoké množství soli!!!), kurkumou, zázvorem, ořechy, semínky a jinými sušenými plody, houbami.
  4. Na pozoru se mějme u gulášových kostek, masoxu, bujónů, kořenících směsí, ochucovadel, průmyslově vyráběných dipů, omáček. Solené oříšky, tyčinky a chipsy (790 mg Na/ 100g) přinášejí mnoho energie i soli.
  5. Čtěte etikety. Srovnávejte výrobky mezi sebou.
  6. Obilniny jsou významnou součástí našeho jídelníčku, tvoří jeho základ. I zde můžeme při omezování soli udělat některá opatření:
  7. Vybírejte pečivo bez krystalů soli na povrchu. (Čím větší je krystal soli, tím déle trvá, než se v ústech rozpustí, často krystal spolkneme, dříve než se rozpustí a nezískáme tak pocit velké slanosti, ale příjem soli je významný!) Vyhýbejte se pečivu se slanými náplněmi.
  8. Při vaření rýže a těstovin minimalizujte sůl, nahraďte ji kořením, česnekem.
  9. Nudle z polévek asijského typu obsahují 30 – 60 % Na/den v 1 porci.
  10. Před snídaňovými cereáliemi upřednostňujte vločky (s ořechy, sušeným ovocem).

 

Zelenina, ovoce

  • zvyšte příjem čerstvé zeleniny a ovoce, tím snížíte příjem soli a zároveň zvýrazníte chuť pokrmu.
  • syrovou zeleninu nesolte.
  • nakládaná zelenina, olivy (2400 mg Na/ 100g), kysané zelí (747 mg Na/ 100g) obsahují velké množství sodíku.
  • kečup se nerovná lisovaným rajčatům, je zdrojem velkého množství sodíká (1100mg/ 100g).

 Mléko mléčné výrobky

  • často zařazujte cottage, žervé, měkký tvaroh.
  • tvarohové pomazánky připravujte doma, ochucujte zeleninou, bylinkami.
  • balkánský sýr (1300 mg Na/ 100g), olomoucké tvarůžky, jadel, korbáčiky, romadúr, hermelín, niva (1400 mg Na/ 100g), tavené sýry (920 mg Na/ 100g) obsahují velké množství soli, jezte je střídmě

Maso

  • místo uzenin si dejte libové maso – vařené, dušené, pečené
  • nekupujte nakládané maso (např. na grilování)
  • nepoužívejte kupované marinády a kořenící směsi
  • udělejte si vlastní paštiku (můžete tak snížit přísun soli i tuku)
  • vysoký obsah soli obsahují párky i dietní (2480 mg Na/ 100g), některé ryby, sardelová pasta, trvanlivý salám (800 mg Na/ 100g), šunka (750 mg Na/ 100g)

Bylinky do kuchyně

 Pažitka, bazalka, petržel kadeřavá, rozmarýn, kopr, oregano, řeřicha, libeček,koriandr, majoránka

               Hana Krátká – vedoucí školní jídelny

/čerpáno z tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví/