Jdi na obsah Jdi na menu
 


alergeny

19. 9. 2014

 13.12.2014 vstupuje v platnost směrnice 1169/2011/EU, čl. 44, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Od tohoto dne se datuje zásadní změna v uvádění alergenů u všech potravinářských produktů určených pro konečného spotřebitele, včetně produktů dodaných do provozu veřejného stravování(např. restaurace, nemocnice jídelny, rychlé občerstvení , školní jídelny).

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů                                                             

Co vlastně alergeny jsou? Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému.

Které alergeny značit?alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení a jsou přílohou nařízení 1169/2011/EU

Kde alergeny uvádět? U jednotlivých jídel na jídelním lístku.  Seznam alergenů je umístěn na internetových stránkách školy. Seznam alergenů je vyvěšen na nástěnce u jídelních lístků.

 

Seznam alergenů v potravinách publikovaný ve směrnici 2000/89 ES, od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU
Číslo alergenu Název alergenu
1. obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. korýši
a výrobky z nich
3. vejce
a výrobky z nich
4. ryby
a výrobky z nich
5. jádra podzemnice olejné (arašídy)
a výrobky z nich
6. sójové boby (sója)
a výrobky z nich
7. mléko
a výrobky z něj
8. suché skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a výrobky z nich
9. celer
a výrobky z něj
10. hořčice
a výrobky z ní
11. sezamová semena (sezam)
a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg/kg, nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
13. vlčí bob (lupina)
a výrobky z něj
14. měkkýši
a výrobky z nich